τι είναι η ουλίτιδα εγκυμοσύνης

222996742-lg

Oι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχoi είναι επιτακτικοί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας. Στην τρυφερή αυτή περίοδο των 9 μηνών λόγω των ορμονολογικών αλλαγών (αύξηση κυρίως οιστρογόνων και προγεστερόνης) , τις συνήθειες της εγκύου και την ενδεχόμενη αλλαγή της οξύτητας του σάλιου παρατηρούνται έντονες αλλαγές στα ούλα αλλά και ολόκληρης τη στοματικής κοιλότητας.

Κατά καιρούς ακούγονται απόψεις από μητέρες πως “η εγκυμοσύνη κατέστρεψε τα δόντια τους” ή πως “ο θηλασμός άφησε τα δόντια τους χωρίς ασβέστιο”. Στην πραγματικότητα τέτοιες αντιλήψεις δεν ισχύουν και δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά ποτέ. Ωστόσο έχει μελετηθεί και τεκμηριωθεί η σχέση της εγκυμοσύνης με την υγεία των ούλων.

Είναι σημαντικό μια μητέρα να γνωρίζει πως η υγεία των περιοδοντικών ιστών μπορεί να επηρρεάσει και την υγεία του εμβρύου.Τον τελευταίο καιρό γίνονται προσπάθειες ενημέρωσης των εγκύων για την υγεία των περιοδοντικών ιστών και την ανάγκη των τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων.

 

Τί είναι η ουλίτιδα εγκυμοσύνης ;

Το 65% – 70% των γυναικών εμφανίζουν ουλίτιδα εγκυμοσύνης από τον 2ο κιόλας μήνα και μπορεί να επιμένει μέχρι το τέλος της κύησης με υφέσεις και εξάρξεις.Η ουλίτιδα είναι μια ενοχλητική κατάσταση που περιλαμβάνει αιμορραγία , πρήξιμο ούλων , ερυθρότητα και κακοσμία στόματος.Αν αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα , μια σοβαρή νόσο που προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στη στήριξη των δοντιών οδηγώντας σε απώλεια τους.

Η περιοδοντίτιδα προβληματίζει ιδιαίτερα τους γυναικολόγους καθώς συνδέεται με αύξηση κινδύνου για πρόωρο τοκετό και γέννηση λιποβαρών νεογνών.
Εκτός της ουλίτιδας υπάρχουν φορές που εμφανίζονται μικροί , καλοήθεις όγκοι στα ούλα των εγκύων που ονομάζονται επουλίδες εγκυμοσύνης.
Οι παραπάνω καταστάσεις χρήζουν διάγνωσης από τον κλινικό οδοντίατρο και άμεση αντιμετώπισης τους.

 

Οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της κύησης πάσχουν από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα έχουν 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα ή να γεννήσουν βρέφος με μικρότερο βάρος.

 

Ο κλινικός θα εκτιμήσει την καταστάση , θα αντιμετώπισει την ουλίτιδα- περιδοντίτιδα και θα προτείνει ήπια στοματικά διαλύμματα συμβατά με την κύηση.Φυσικά καλό θα ήταν μια έγκυος να ενημερώνει το γυναικολόγο της πριν αποφασίσει να επισκεφτεί τον οδοντίατρό της.

 

Τί πρέπει να κάνει μια έγκυος γυναίκα προκειμένου να προληφθεί η ουλίτιδα εγκυμοσύνης ;

πλούσια σε ασβέστιο (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μικρά ψάρια, γαλακτομικά)

βιταμίνη Β12 (πουλερικά, κρέας, αυγά, ψάρια)
βιταμίνη C (εσπεριδοειδή , ακτινίδια, φράουλες, κόκκινες πιπεριές)

 

Συμβουλή :σε περίπτωση εμετών καλό θα ήταν να αποφεύγετε το βούρτσισμα αμέσως μετά, λόγω του έντονου όξινου – διαβρωτικού περιβάλλοντος.

Προτιμήστε απλές πλύσεις με νερό/ χαμομήλι /διάλυμα σόδας ή συμβατό στοματικό διάλυμα.

*για το διάλυμα σόδας ρίξτε ένα κουταλάκι baking soda σε μία κούπα νερό

 

χρύσα παναγιωτοπούλου DDS   11971016621129282895kobo_Style_pen.svg.hi

 

Posted in οδοντιατρικά νέα.