τι είναι οι όψεις ;

Veneers

πλήρωση κενών και διόρθωση σχήματος με τοποθέτηση 4 όψεων

Οι όψεις είναι φύλλα (φλούδες) πορσελάνης ή ρητίνης που συγκολλούνται
στο μπροστινό μέρος των δοντιών με σκοπό να βελτιώσουν το σχήμα τους , την όψη τους . το χρώμα τους ή ακόμα και την κλίση τους.
Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις όψεις ρητίνης και πορσελάνης εξαιτίας του διαφορετικού υλικού που
χρησιμοποιείται. Γενικά οι όψεις πορσελάνης αντέχουν πολύ περισσότερο στο χρόνο δίνοντας ένα άψογο αισθητικό αποτέλεσμα , 2 πράγματα στα οποία υστερούν αποδεδειγμένα οι όψεις ρητίνης.

strong_style_color_b82220_dental_strong_empress_veneer

Οι όψεις χρησιμοποιούνται στα πλαίσια της αισθητικής οδοντιατρικής και του lifting ενός χαμόγελου. Συχνά συγκολλούνται 6 ή 8 όψεις σε κάθε γνάθο αλλάζοντας εντελώς το χαμόγελο , τη ζωή και την αυτοπεποίηθηση του ασθενούς.
Οι οδοντιατρικές όψεις συνιστώνται στις παρακάτω περιπτώσεις :DentalVeneers

  • διόρθωση φθαρμένων, μικροσπασμένων με ρωγμές δοντιών
  • επικήκυνσης αλλά και διόρθωσης σχήματος των δοντιών
  • σε δόντια με έντονους λεκέδες και δυσχρωμίες (για βελτίωση χρώματος)
  • σε ολικό Lifting χαμόγελου (smile design) για την αισθητική αναδιαμόρφωση
  • σε δυσπλασίες αλλά και μεγάλα σφραγίσματα των μπροστινών δοντιών
  • για την πλήρωση των κενών ανάμεσα σε δόντια
  • μετά απο διόρθωση ενός ουλικού χαμόγελου σε περιπτώσεις αποκάλυψης μέρους της ρίζας
smiledesign

ολικό smile design φθαρμένης οδοντοφυίας

όψεις ρητινών – Bonding  (COMPOSITE VENNERS)

Οι όψεις ρητινών αποτελούν την πιο συντηρητική μέθοδο καθώς απαιτείται ελάχιστη εώς καθόλου αποκοπή οδοντικών ιστών (τρόχισμα).

composite-porcelain

σύγκριση όψεων ρητίνων και πορσελάνης . φανερός αποχρωματισμός στις πρώτες

Επίσης αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή όψης καθώς δεν μεσολάβεί ο οδοντοτεχνίτης για την κατασκευή της.Η αποκατάσταση γίνεται άμεσα και ανώδυνα από τον κλινικό την ίδια μέρα της πρώτης επίσκεψης .


Ωστόσο οι όψεις ρητίνης ΑΠΑΙΤΟΥΝ μια συνεχή φροντίδα και συντήρηση.

Οι ασθενείς οφείλουν να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο για τον καθαρισμό και το γυάλισμα αυτών αλλά ακόμα και για την μικροεπιδιόρθωσή τους.

κύρια μειονεκτήματα : Τα μειονεκτήματα των ρητινών είναι ο εύκολος αποχρωματισμός τους (ειδκότερα σε καπνιστές) και η μειωμένη τους αντοχή σε σπασίματα. Με την κατανάλωση διαφορών τροφών και ποτών (τσάι , κόκκινο κρασί , καφές), είναι σχεδόν σίγουρο πως όψεις θα αποχρωματιστούν με την πάροδο του χρόνου. Συνεπώς δε μπορούμε να μιλάμε για το ίδιο μόνιμο αποτέλεσμα που προσφέρουν οι όψεις πορσελάνης καθότι απαιτείται συνεχη φροντίδα και επιδιόρθωση.
Όταν ο ασθενής επιλέξει τις όψεις ρητίνης οφείλει να είναι πειθαρχημένος και εξοικειωμένος με το πρωτόκολλο συντήρησης τους για ένα άψογο αποτέλεσμα στο βάθος χρόνου.

όψεις πορσελάνης (PORCELAIN VENNERS)

Η πορσελάνη αποτελεί το πλεόν αισθητικό υλικό στην οδοντιατρική καθώς έχει παρόμοια διαφάνεια με αυτή της αδαμαντίνης (σμάλτο). Συνεπώς με τις όψεις πορσελάνης μπορούμε να επιτύχουμε ένα άψογο αισθητικό αποτέλεσμα . Η διάρκεια των όψεων κυμαίνεται στα 10 – 15 χρόνια όσο περίπου κάθε προσθετική αποκατάσταση (γέφυρες, θήκες). Επιπλεόυν διατηρούν χρώμα και σχήμα αναλλοίωτο καθώς παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή σε σπασίματα και στην απορρόφηση χρωστικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατασκευή των όψεων αυτών απατούνται αποτυπώματα , κατασκευή προσωρινών , τρόχισμα των δοντιών και όπως είναι λογικό η ολοκλήρωση της θεραπείας απαιτεί πάνω απο ένα ραντεβού.

κύρια μειονεκτήματα : Οι όψεις πορσελάνης είναι σημαντικά πιο ακριβές σε σύVeneer-Ivoclar-320x232γκριση με τη ρητίνη καθώς η κατασκευή τους γίνεται απο τον οδοντοτεχνίτη απο ένα πολύ πιο ακριβό υλικό. Επιπλέον δε θεωρούνται τόσο συντηρητική μέθοδος όπως οι ρητίνες καθώς χρειάζεται περισσότερη αποκοπή οδοντικών ιστών (τρόχισμα δοντιού) προκειμένου να υπάρχει ένας σαφής χώρος για τον τεχνίτη να δουλέψει.Τέλος για την κατασκευή τους απατούνται παρεισσότερα απο ένα ραντεβού και η διαδικασία – όπως σε κάθε προσθετική εργασία – περιλαμβάνει αναισθησία , αποτυπώματα και δημιουργία προσωρινών μέχρι την κατασκευή των μόνιμων.

smile-design1

διόρθωση ουλικού χαμόγελου χειρουργικά και τοποθέτηση όψεων πορσελάνης

μήπως ενδιαφέρεστε για Δόντια Με Κενά ,Τι Μπορώ Να Κάνω ;

μήπως ενδιαφέρεστε για Γκρι , Μαυρισμένο Δόντι . Εσωτερική Λεύκανση