τα ούλα μου ματώνουν. είναι φυσιολογικό ;

 

Η αιμορραγία στα ούλα είτε αυτόματη είτε μετά από κάποιο ερέθισμα (βούρτσισμα, μάσηση) δεν είναι φυσιολογική όπως ακριβώς δεν είναι φυσιολογικο να ματώνει κάποιο άλλο μέρος του σώματος σας πχ το χέρι .
Ερεθισμένα, ματωμένα , διογκωμένα και κόκκινα ούλα αποτελούν ένδειξη κάποια φλεγμονής (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα)  και χρήζουν την άμεση παρακολούθηση σας απο τον κλινικό οδοντίατρο.

Στο οδοντιατρείο θα γίνει η πρώτη διαγνωστική σας εξέταση , θα εκτιμηθεί η ταυτότητα της νόσου και η βαρύτητα και θα προταθεί η θεραπευτική προσέγγιση αυτής.

Μην παραμελείτε την υγεία των ούλων σας! 

Η ουλίτιδα αποτελεί το αρχικό στάδιο εξέλιξης την νόσου και είναι πλήρως αναστρέψιμη με την κατάλληλη θεραπεία.
Αντιθέτως , η ουλίτιδα που θα παραμεληθεί από τον ασθενή θα εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα όπου πλέον ένας απλός καθαρισμός δεν είναι αρκετός και η πρόγνωση των δοντιών αρχίζει να γίνεται φτωχότερη. Η περιοδοντίτιδα εκτός από τα ούλα προσβάλλει και το οστικό υπόβαθρο των δοντιών με αποτέλεσμα αυτά να μετακινούνται , να αποκτούν κινητικότητα και να χάνουν σιγά σιγά όλη τη στήριξή τους και να πέφτουν.

 

 

Συμπτωματα που σχετίζονται με νόσους του περιοδοντίου:
πόνος , αποστήματα , κινητικότητα δοντιών , μετακίνηση δοντιών , δόντια τόσο χαλαρά που πέφτουν από μόνα τους , διόγκωση ούλων (πρήξιμο) , κακοσμία στόματος , υποχώρηση των ούλων , ευαισθησία των δοντιών λόγω απογύμνωσης των ριζών του δοντιού , πύον

Ομάδες ατόμων με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσων των ούλων είναι οι καπνιστές , άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, γυναίκες στην εγκυμοσύνη , παιδιά στην εφηβεία .
Αυτό δε σημαίνει πως η κάθε έγκυος θα παρουσιάσει ουλίτιδα ή ο κάθε καπνιστής περιοδοντίτιδα. Αυτά τα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό εφόσον υπάρχει υπόβαθρο οδοντικής πλάκας και ελλιπής στοματική υγιεινή.

 

moderate-periodontal-diseaseΠρέπει να τονιστεί ότι η κύρια αιτία εμφάνισης νόσων του περιοδοντίου (ουλίτιδα, περιδοντίτιδα) είναι η ελλιπής στοματική υγιεινή και η παραμέληση των τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων . Η πλάκα που συγκεντρώνεται στα δόντια αποτελεί πηγή μικροβιών που έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή των ιστών (ούλα , οστό) που περιβάλλουν τα δόντια.

Σχετικά με το κάπνισμα αξίζει να σημειώσουμε ότι έχει αρνητική επίπτωση και κατά τη θεραπεία , με τα αποτελέσματα αυτής να είναι κατώτερα συγκρινόμενα με θεραπείες σε μη καπνιστές.

Έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς αναζητούν θεραπεία προς τα τελευταία στάδια της περιοδοντίτιδας, όταν πλέον ξεκινάνε να χάνουν τα δόντια τους και η κατάσταση είναι αρκετα επιβαρυμένη.

Συνεπώς είναι αναγκαία η έγκαιρη αντιμετώπιση της ουλίτιδας πριν εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα όπου πλέον τα πράγματα είναι μη αναστρέψιμα και δυσοίωνα.

Μην αδιαφορείτε για την υγεία των ούλων σας.

Η περιοδοντική νόσος έχει συσχετιστεί μεman-mouth

1 .καρδιαγγεικά νοσήματα

μελέτες συνδέουν την περιοδοντική νόσο με την εμφάνιση αθηροσκλήρυνσης . Τα μικρόβια που βρίσκοντα στα ούλα μπαίνουν στην κυκλοφορία σας και μπορούν να συμμετάσχουν στη δημιουργία αθηροσκληρυντικών βλαβών. Η αποκολληση αυτών των βλαβών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε έμφραγμα του μυοκαρδίου

2.γέννηση πρόωρων ελλιποβαρών εμβρύων 

Η υπάρξη περιοδοντίτιδας κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συχετιστεί με τον πρόωρο τοκετό και τη γέννηση ελλιποβαρών εμβρύων με τριπλάσιες και τετραπλάσιες πιθανότητες αντίστοιχα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εγκύους.