Σωστό βούρτσιμα

Pronamel_B1_HowToBrush_Final_7.13.15_CW_img1

 

Γνωρίζετε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να βουρτσίζετε τα δόντια σας ;

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών είναι το αποτελεσματικό βούρτσισμα .

Για μια σωστή στοματική υγιεινή τα δόντια , τα ούλα και η γλώσσα πρέπει να είναι καθαρά από υπολείμματα τροφών και πλάκα κάθε μέρα.
Συνίσταται το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα για 2 με 3 λεπτά καθώς και η αλλαγή της οδοντόβουρτσας κάθε 2-3 μήνες ανάλογα τη φθορά της.

Η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας επιβάλλεται σε άτομα με μειωμένη δεξιότητα στα χέρια αν και πολλές φορές συνίσταται και σε παιδιά και ενήλικες που δε μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικά την κοινή οδοντόβουρτσα.
Ο οδοντίατρος είναι ειδικός στο να κρίνει αν βουρτσίζετε η όχι αποτελεσματικά και να σας παρέχει τις συμβουλές που ταιριάζουν στην περίπτωσή σας.

Μια συζήτηση στο ιατρείο με ένα πλαστικό μοντέλο επίδειξης ή ακόμα και μια Live επίδειξη στο στόμα σας με τη δικιά σας οδοντόβουρτσα είναι ο καλύτερος τρόπος κατανόησης του πως τελικά πρέπει να καθαρίζουμε τα δόντια μας.

Αναλυτικότερα :
συνίσταται φθοριούχος οδοντόκρεμα που είναι γνωστή για τις αντιτερηδονικές της ιδιότητες καθώς επίσης μια μαλακή εώς μέτρια οδοντόβουρτσα.Βουρτσίζουμε σχολαστικά προσπαθώντας να καθαρίζουμε και τις τρεις επιφάνειες των δοντιών

  • μασητική (εικ 5 ) ( η πάνω επιφάνεια των δοντιών που χρησιμοποιούμε για τη μάσηση)
  • γλωσσική/υπερώια (εικ 3,4) ( η επιφάνεια η “απο μέσα” , αυτή που έρχεται σε επαφή με τη γλώσσα και την υπερώα)
  • παρειακή/χειλική (εικ 2) ( η επιφάνεια η “από έξω” , αυτή που έρχεται σε επαφή με τα χείλια και μάγουλα)

Στην πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική τεχνική η οδοντόβουρτσα τοποθετείται με κλίση (45 μοιρών) ανάμεσα στο δόντι και ούλο και με ήπιες παλινδρομικές κινήσεις βουρτσίζουμε ένα με δύο δόντια κάθε φορά (εικ 1).Μας ενδιαφέρει η σχολαστική αφαίρεση της πλάκας στην περιοχή του δοντιού που έρχεται σε επαφή με το ούλο.

Teeth-cleaning-technique

 

ΠΟΤΕ δε βουρτσίζουμε τις επιφάνειες των δοντιών με κάθετες κινήσεις τρίβωντάς τα έντονα όπως παρατηρούμε λανθασμένα να το κάνουν πολλοί γύρω μας.

 

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ το οδοντικό νήμα. flossΟι επιφάνειες ανάμεσα στα δόντια είναι αδύνατον να καθαριστούν με τη χρήση της οδοντόβουρτσας . Χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα καθημερινά .

 

Εναλλακτικά σε περίπτωση που δυσκολευόμαστε υπάρχουν και τα μεσόδοντια βουρτσάκια που είναι εύκαμπτα , πρακτικά και διαφόρων μεγεθών.interdental-brushinter dental brush

 

ΧΡΗΣΙΜΟ : είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο το καθάρισμα της ραχιαίας επιφάνειας της γλώσσας με την οδοντόβουρτσά μας. Χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσα με τη οδοντόκρεμα τρίβουμε απαλά την επιφάνεια της γλώσσας αφαιρώντας έτσι τα μικρόβια και τα υπολείμματα τροφών. Αποτελεί μια ιδιαίτερη χρήσιμη συμβουλή και στην καταπολέμηση κακοσμίας του στόματος.

 

Η τεχνική βουρτσίσματος πολλές φορές γνωρίζει παραλλαγές λόγω μιας ιδιαίτερης κατάστασης που χρήζει προσοχής (πχ έντονες υφιζήσεις)

 

 

Το σωστό βούρτσισμα δεν είναι το δυνατό βούρτσισμα. Η πλάκα αφαιρείται πολύ εύκολα και η εφαρμογή υπερβολικής δύναμης στην επιφάνεια των δοντιών μπορεί να αποβεί τραυματική. Αν τυχόν έχετε παρατηρήσει βλάβες στις μπροστινές επιφάνειες των δοντιών ή νιώθετε τα ούλα σας να υποχωρούν σιγά σιγά όλο και πιο πάνω συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο και κλείστε ένα διαγνωστικό ραντεβού.