Πόσο συχνά και γιατί πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρό μου ;

Οι συχνές επισκέψεις ρουτίνας για ένα Check up και έναν επαγγελματικό καθαρισμό (αν κριθεί αναγκαίο) είναι μια πράξη που πρέπει να υιοθετήσει ο σύγχρονος ασθενής και να του γίνει συνήθεια.Σε γενικές γραμμές προτείνεται ένας έλεγχος κάθε 12 μήνες εκτός αν συντρέχουν λόγοι (υψηλός τερηδονικός κίνδυνος, ιστορικό περιοδοντίτιδας/ περιεμφυτευματίτιδας) που επιβάλλουν πιο συχνές επανεξετάσεις (3μηνου, 6μηνου).

 

Τα οφέλη των τακτικών επισκέψεων ακόμα και αν δεν υπάρχει πόνος είναι η πρόληψη πολλών βλαβών στα αρχικά τους στάδια .Συνεπώς σε βάθος χρόνου ο ασθενής επωφελείται καθώς το κόστος των θεραπειών είναι μειωμένο, οι ώρες θεραπείας λιγότερες αλλά και η ταλαιπωρία αισθητά μικρότερη.
Οι λανθασμένες εντύπωσεις

επισκέφτομαι τον οδοντίατρο μόνο όταν ένα δόντι πονάει ” ή ”αυτό το δόντι δε με πονάει άρα γιατί να το φτιάξω”

έχουν συνήθως την ίδια κατάληξη.Όταν ο ασθενής πια αποζητήσει θεραπεία ( λόγω πόνου , αποστήματος ή ακόμα και απώλειας μεγάλου τμήματος του δοντιού) απαιτούνται περίπλοκες θεραπείες δοντιών , πολυδάπανες επισκέψεις και αρκετές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα που δε μπορούμε να λύσουμε και καταφεύγουμε σε εξαγωγή.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη και οικονομικότερη μέθοδος προστασίας των δοντιών σας. Μια τερηδόνα μπορεί έυκολα να αναχαιτιστεί στα αρχικά της στάδια με απλές θεραπείες ( sealant , σφράγισμα) που δεν ταλαιπωρούν τον ασθενή και το κόστος τους είναι αρκετά χαμηλό. Σε αντίθετη περίπτωση αν η τερηδόνα παραμελήθεί και ξεκινήσει ο πόνος η θεραπεία θα είναι πιο περίπλοκη (απονέυρωση, στεφάνη, επένθετο. άξονας κ.ά) που σίγουρα θα αυξήσει το κόστος ανάλογα.

Το ίδιο ισχύει και για τα ούλα σας όπου μια ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα αν παραμελήθεί με επιζήμια και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα .

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το στόμα μας και η υγεία του σχετίζεται άρρηκτα και με τη γενική μας υγεία !

Τί ελέγχεται στο οδοντιατρικό ραντεβού ;

Εξετάζεται προσεκτικά όλη η στοματική κοιλότητα (δόντια, χείλη , παρειές, ούλα) για τυχόn παθήσεις. Ελέγχουμε τις αποκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν (θήκες, σφραγίσματα κλπ) και σας ενημερώνουμε για την κατάστασή τους. Η γλώσσα , τα χείλη και το έδαφος του στόματος ελέγχονται για στοματολογικές παθήσεις όπως μυκητιάσεις , ερυθρές και λευκές πλάκες αλλά και νεοπλασματικές νόσους. Ελέγχεται η ύπαρξη ουλίτιδας- περιοδοντίτιδας αλλά και τερηδόνας.Σε περίπτωση προβλήματος ελέγχεται αντίστοιχα και η κροταφογναθική διάρθωση. Τέλος πολλές φορές κρίνεται αναγκαίο να βγούνε κάποιες μικρές ακτινογραφίες .

Στον επαγγελματικό καθαρισμό προσφέρεται Full Mouth αφαίρεση τρυγίας με χρήση υπερήχων τελευταίας τεχνολογίας ,αφαίρεση των χρωστικών (καφέ , κίτρινα στίγματα πάνω στα δόντια) και γυάλισμα / φθορίωση των δοντιών.

Η πρόληψη και οι τακτικές επισκέψεις είναι αναγκαίες και στα παιδιά.

Διαβάστε εδώ