προσθετική

Στα πλαίσια της προσθετικής αποκατάστασης στο ιατρείο παρέχονται υπηρεσίες κινητής και ακίνητης προσθετικής ανάλογα τις ανάγκες , τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του ασθενούς.

  • κινητή προσθετική

ανήκουν οι μερικές και ολικές οδοντοστοιχίες για την αποκατάσταση αρκετών ελλειπόντων δοντιών .

  

 

 

  • ακίνητη προσθετική

Στην ακίνητη προσθετική βρίσκουμε τις  στεφάνες (γνωστές και ως θήκες) , τις γέφυρες , τις όψεις αλλά και την προσθετική επί εμφυτευμάτων. 

(μάθετε τι είναι οι όψεις εδώ . μάθετε για τα εμφυτεύματα εδώ )

 

Αναλυτικά τα είδη των στεφανών/ γεφυρών

μεταλλική στεφάνη

*μεταλλικές 

από κράμα χρυσού ή βασικών μετάλλων παρουσιάζουν καλή αντοχή αλλά δεν έχουν καμία απολύτως αισθητική. Δε χρησιμοποιούνται πλέον στο οδοντιατρείο εκτός από περιπτώσεις που είναι κάποιο πίσω δόντι και ο ασθενής επιθυμεί μια πολύ οικονομική λύση.

 

 

 

 

μεταλλοακρυλική γέφυρα

 *μεταλλοακρυλικές

παρομοίως δεν χρησιμοποιούνται πλέον ,εκτός αν το επιτάσσουν οικονομικοί λόγοι.Αποτελούν μια φθηνή και κακή εκδοχή της μεταλλοπορσελάνης. Ουσιαστικά είναι μεταλλικές κατασκευές με μια φλούδα ακρυλικού προσκολλημένη στο μπροστινό μέρος.Παρουσιάζουν μειωμένη αντοχή δεσμού καθώς πολλές φορές το ακρυλικό ξεκολλάει ή φθείρεται. Επίσης το ακρυλικό με το πέρασμα των χρόνων αλλάζει χρώμα και διαβρώνεται.

 

 

θήκη μεταλλοπορσελάνης

*μεταλλοπορσελάνη/μεταλλοκεραμική

εξαιρετική αντοχή,πολύ καλή ασθητική . Οι πιο δημοφιλείς κατασκευές αυτή τη στιγμή στο ιατρείο. Εσωτερικά είναι επενδυμένες με μέταλλο και εξωτερικά καλύπτονται πλήρως με πορσελάνη. Το μέταλλο προσφέρει αντοχή και η πορσελάνη ένα ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα που διατηρείται με το πέρας των χρόνων.

 

 

 

 

γέφυρα και στεφάνη ζιρκονίας

*ζιρκονίας

το εσωτερικό αυτή τη φορά είναι κατασκευασμένο απο ζιρκονία (λευκό χρώμα) με εξαιρετική αντοχή και σκληρότητα συγκρίσιμη με του διαμαντιού.Το εξωτερικό είναι επενδυμένο με πορσελάνη παρουσιάζοντας εξαιρετική αισθητική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα δόντια σε γέφυρες και σε στεφάνες.Η δημιουργία αυτών των κατασκευών απαιτεί εξειδικευμένο δίκτυο υπολογιστών CAD/CAM και γιαυτό το κόστος τους είναι σχετικά υψηλό. Μάθετε περισσότερα εδώ 

 

 

 

 

 

ολοκεραμικές πρόσθιες στεφάνες

*Ολοκεραμική

κατασκευασμένες ΜΟΝΟ από πορσελάνη με εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα.Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε μπροστινά δόντια σε ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν έξεις (βρυγμός, τρίξιμο δοντιών)λόγω περιορισμένης αντοχής τους .Η αισθητική απόδοση μιας ολοκεραμικής στεφάνης είναι πολύ ανώτερη από όποιοδήποτε άλλο είδος στεφάνης.

 

 

 

 

 

Συγκρίνοντας τα 3 πιο σύγχρονα είδη : μεταλλοπορσελάνη, ζιρκονίας και τα ολοκεραμικά :

Η μεταλλοπορσελάνη αποτελεί την οικονομικότερη λύση αλλά με ελαφρώς μειωμένη αισθητική απόδοση σε σύγκριση με τις άλλες δύο .Δυστυχώς λόγω του μεταλλικού της πυρήνα υπαρχει η πιθανότητα ,με την πάροδο αρκετών χρόνων, να εμφανιστεί ένα αχνό γκρι κολάρο εκεί που τελειώνει η στεφάνη χωρίς βέβαια αυτό να επηρρέζει τη λειτουργικότητα της . Αυτό συμβαίνει γιατί με τα χρόνια τα ούλα πολλές φορές υποχωρούν αποκαλύπτοντας έτσι τα όρια της κατασκευής.

pfm-crown-grey-line

γκρι κολάρο

Η μεταλλοκεραμική στεφάνη είναι η πιο συχνή επιλογή στην καθημερινότητα του οδοντιατρείου λόγω της εξαιρετικής της αντοχής και του χαμηλού κόστους.

 

 

 

 

 

Κατασκευές αποκλειστικά μόνο από πορσελάνη (ολοκεραμικές) ή ενισχυμένες εσωτερικά με ζιρκόνιο (ζιρκονίου) δεν διαθέτουν αυτόν τον μεταλλικό πυρήνα και συνεπώς δεν υπάρχει ο κίνδυνος της γκριζάδας που προαναφέραμε. Επίσης χωρίς το μεταλλικό στοιχείο οι ολοκεραμικές και οι ζιρκονίου αφήνουν το φως να τις διαπερνάει όπως ακριβώς τα φυσικά μας δόντια.

PFM-vs-zirconia

εσωτερικό μιας στεφάνης με πυρήνα ζιρκονίου και μεταλλοκεραμικής

Οι ολοκεραμικές και οι κατασκευές με πυρήνα ζιρκονίου χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση με βάση αρκετές παραμέτρους. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και πρέπει να μελετηθεί απο κοντά καθώς και να αναλυθούν η σύγκλειση αλλά και διάφορες τραυματογόνες συνήθειες του ασθενούς (βρουξισμός , clenching ) .