οδηγίες μετά την εξαγωγή δοντιού

Μετά την εξαγωγή ενός δοντιού πρέπει να τηρηθούν σωστά οι παρακάτω οδηγίες για την αποφυγή των συμβαμάτων , τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και τη γρήγορη επούλωση του τραύματος

Αποφύγετε την έντονη άσκηση , τα βάρη , δουλειές που απαιτούν να σκύβετε. Συστήνεται ξεκούραση.

Τη μέρα της εξαγωγής αποφεύγουμε τις πλύσεις του στόματος με νερό.Οι πλύσεις καταστούν αδύνατη τη πήξη του αίματος και την επούλωση της πληγής. Την επόμενη μέρα όπου πια το αίμα θα έχει πήξει (αιμόσταση) συστήνονται πλύσεις με αλατόνερο ή χλιαρό χαμομήλι.

Δεν καπνίζουμε , δεν πίνουμε αλκοόλ. Οι καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ξηρού φατνίου , μιας επιπλοκής που εκδηλώνεται 3 με 4 μέρες μετά την εξαγωγή με έντονο πόνο και κακοσμία. Επικοινωνήστε μαζί μας σε περίπτωση εκδήλωσης των παραπάνω συμπτωμάτων

Φαγητό. Μπορείτε να φάτε από την πρώτη μέρα της εξαγωγής (δεν επιλέγουμε ΠΟΤΕ να μείνουμε νηστικοί). Μαλακές , δροσερές ή σε θερμοκρασία δωματίου τροφές.Μασάμε πάντα από την άλλη πλευρά προσεκτικά.Την επόμενη μέρα της εξαγωγής οι πλύσεις με αλατόνερο η χαμομήλι πρέπει να είναι τακτικές για να μην παγιδευτούν τροφές μέσα στην πληγή.

Βούρτσισμα. Πάντα βουρτσίζουμε τα δόντια εκτός αν επισημανθεί κάτι διαφορετικό την ημέρα της εξαγωγής.Μαλακές κινήσεις , με μαλακή / μέτρια οδοντόβουρτσα

Πόνος. Ο πόνος της εξαγωγής εκδηλώνεται πιο έντονα τα πρώτα τρία 24ωρα και σιγά σιγά αποδράμει. Αναλγητικά παρακεταμόλης (πχ depon) ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (πχ algofren ) θα σας ανακουφίσουν. Ανάλογα το ιστορικό του ασθενούς και τη δυσκολία της εξαγωγής συστήνονται τα απαραίτητα αναλγητικά. Ανακουφίστε τον πόνο με τα συγκεκριμένα που σας υποδείξαμε.

Αναισθησία. Μην ξεχνάτε ότι είστε μουδιασμένος/η.Αποφύγετε τα καυτά ροφήματα και το πιπίλισμα των χειλιών. Η περιοχή της αναισθησίας μπορεί να σας ενοχλεί για λίγες μέρες.

Αιμορραγία. Χρησιμοποιείστε τις γάζες όπως σας έχουμε δείξει σε περίπτωση αιμορραγίας τη μέρα της εξαγωγής.Μην πανικοβάλλεστε. Πριν την έξοδό σας από το ιατρείο έχει ελεγχεί η αιμόσταση της περιοχής. Η μικρή αιμορραγία είναι κάτι που περιμένουμε το πρώτο 24ωρο. Το αίμα είναι ελάχιστο αλλά η ύπαρξη του σάλιου σας δίνει την εντύπωση ότι η ποσότητα αίματος είναι πολύ μεγαλύτερη από την πραγματικότητα.

Χειρουργικές εξαγωγές (επιπλέον οδηγίες)

Τα ράμματα αφαιρούνται μέσα σε 7 ημέρες.
Αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα για 48 ώρες. Ίσως χρειαστεί ξεκούραση για μία βδομάδα αναλόγως την εξαγωγή.
Μπορεί να εμφανίσετε οίδημα , έντονο πόνο , μειωμένη διάνοιξη στόματος , αιμάτωμα (μελανιά).
Μπορεί να χρειαστεί τοποθέτηση πάγου στην περιοχή.Παρακαλούμε εφαρμόστε με βάση τις οδηγίες μας.
Θα σας συνταγογραφηθούν παυσίπονα που θα χρειαστεί να παίρνετε περιοδικά ανά 6-8 ώρες όπως πιθανότατα και κάποια αντιβιωτική αγωγή και ένα ειδικό στοματικό διάλυμα .