Γκρι , Μαυρισμένο Δόντι . Εσωτερική λεύκανση

56689403-907A-4401-B64730BEDD40FDA8_patient7a  internal-bleaching-a-darkened-tooth-before

 

Mε τις ολοένα απαιτήσεις για ένα λευκότερο και ομορφότερο χαμόγελο τα προιόντα λέυκανσης εξελίχθηκαν και έχουν πια σημαντική θέση στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη. Κλείνοντας ένα ραντεβού θα αναλυθούν οι προβληματισμοί σας σχετικά με το χαμόγελό σας , θα μελετηθούν οι προσδοκίες σας και θα αναλυθούν οι επιλογές σας.

Αν στο χαμόγελό σας υπάρχει ένα δόντι με γκρι , καφέ ή πορτοκαλί απόχρωση που γίνεται εντονότερη όσο περνούν τα χρόνια ,ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσετε οδοντιατρικές πληροφορίες σχετικά με τις θεραπείες που δύναται να γίνουν , προκειμένου το δόντι να αποκτήσει ξανά το φυσικό του χρώμα.

Αυτή η δυσχρωμία (μαυρισμένο δόντι) είναι αποτέλεσμα τραυματισμού του δοντιού ή ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωση) που είχε γίνει στο παρελθόν.internal-bleaching-before

Οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολλές και περιλαμβάνουν την εσωτερική λέυκανση ή συνδυασμό εσωτερικής – εξωτερικής , όψη απο πορσελάνη ή ρητίνη ή ακόμα και στεφάνη (ολοκεραμική , με μεταλλικό ή πυρήνα ζιρκονίου)

Η επιλογή ποιας θεραπείας ή συνδυασμό ποιων από των παραπάνω θεραπειών είναι καταλληλότερη εξαρτάται από την απόχρωση του δοντιού ,την κατάσταση του (μέγεθος φθοράς) και τις αισθητικές απαιτήσεις του ασθενούς.

Με ένα διαγνωστικό ραντεβού θα μπορέσουμε να μιλήσουμε ειδικά για την περιπτωσή σας και το τί είναι καλύτερο για αυτήν.

Internal-Bleaching-Before-After-225x300Στο πρώτο ραντεβού απαιτείται λήψη ακτινογραφιών προκειμένου να μελετηθεί αν έχει γίνει ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) και να διαπιστωθεί η ποιότητα της.

Σε κακής ποιότητας ενδοδοντική θεραπεία ή σε έλλεψη αυτής απατείται ενδοδοντική προσέγγιση
του δοντιού πριν οποιαδήποτε απόπειρα λεύκανσης.

Στις περισσότερες απλές περιπτώσεις δυσχρωμίας με ακέραιο δόντι και μια καλή ενδοδοντική θεραπεία , η εσωτερική λέυκανση είναι συνήθως αρκετή για την επίτευξη μιας πιο φυσικής απόχρωσης .

Η εσωτερική λεύκανση αποτελεί την οικονομικότερη επιλογή από όλες όσες αναφέρθηκαν παραπάνω και την πιο συντηρητική .

Το σχήμα του δοντιού δεν επηρεάζεται και η διαδικασία ειναι εντελώς ανώδυνη.

Στις συγκεκριμένες ιδανικές περιπτώσεις τα αποτελέσματα που παίρνουμε από την απλή εσωτερική λέυκανση είναι ικανοποιητικά.

Το κόστος της εσωτερικής λέυκανσης ξεκινάει αρκετά χαμηλά και ανάλογα με τη δυσκολία του περιστατικού και την ανάγκη ή μη κάποιας επιπλέον θεραπείας (απονεύρωση, όψη , στεφάνη ) αυξάνεται αναλόγως.

internal bleaching

Γιατί να κάνω εσωτερική λεύκανση ενώ στο δόντι θα τοποθετηθεί όψη / στεφάνη;

Λόγω τις έντονης δυσχρωμίας του δοντιού σε περιπτώσεις που θα αποφασισθεί η τοποθέτηση όψης ή στεφάνης  (χωρίς μεταλλικό πυρήνα) το να προηγηθεί εσωτερική λεύκανση μας δίνει το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.Όπως είναι λογικό ενα λιγότερο δυσχρωμικό δόντι μπορεί να “καμουφλαριστεί” πιο εύκολα και πιο προβλέψιμα από μία προσθετική εργασία και να διευκολύνει την καλύτερη δίοδο του φωτός για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Τί γίνεται στην εσωτερική λεύκανση ;

Η διαδικασία είναι ανώδυνη και διαρκεί ανάλογα το περιστατικό και το λευκαντικό παράγοντα που θα χρησιμοποιηθεί.Αφαιρώντας το σφράγισμα που καλύπτει την απονεύρωση και προστατεύοντας την, τοποθετούμε μικρή ποσότητα λευκαντικής γέλης μέσα στο δόντι και το κλείνουμε προσωρινά . Η διαδικασία απαιτεί τακτικά ραντεβού για να ελέγχεται η πρόοδος του χρώματος και η ερμητικότητα της προσωρινής έμφραξης.Όπως κάθε θεραπευτική διαδικασία εκτός από οφέλη ενέχει και κινδύνους για την υγεία του δοντιού και των ιστών γιαυτό η διαδικασία πρέπει να γίνεται με συνέπεια , προσοχή ενώ απαιτείται η πλήρης συνεργασία του ασθενούς.

Υπάρχει περίπτωση υποτροπής ;

Η δυσχρωμία ενδέχεται να επανέλθει σταδιακά με τα χρόνια χωρίς όμως να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα την πιθανότητα που μπορεί να συμβεί. Βιβλιογραφικά τα ποσοστά υποτροπής ποικίλλουν από μηδαμινά εώς αξιοσημείωτα χωρίς να μπορεί να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα. Σε περίπτωση υποτροπής ορατής με το μάτι και που ενοχλεί τον ασθενή μπορεί να επαναληφθεί η διαδικασία ή να προτιμηθεί διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση όπως στεφάνη / όψη πορσελάνης που θα ”κλειδώσει” το χρώμα μόνιμα.

 

 

Δείτε επίσης :