εμφύτευμα

dental-implant1Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι κατασκευές κυρίως από τιτάνιο που έχουν σχήμα ρίζας ενός δοντιού και ειναι απολύτως βιολογικά αποδεκτά από τον ανρθώπινο οργανισμό.Η λειτουργία και η επιτυχία τους βασίζονται στην τεχνική της οστεοενσωμάτωσης κατά την οποία δημιουργείται ισχυρός δεσμόςτου  εμφυτεύματος με το κόκκαλο . Το εμφύτευμα ύστερα από μία επιτυχή ενσωμάτωση είναι σε θέση να δεχτεί ισχυρές δυνάμεις και να λειτουργήσει όπως ένα φυσικό δόντι.

Όπως τα δόντια έχουν ρίζα και μύλη (το κομμάτι του δοντιού που είναι πάνω απο τα ούλα) έτσι και τα εμφυτεύματα ως ”ρίζες” θέλουν και ένα δεύτερο κομμάτι που αποτελεί την προσθετική του εμφυτεύματος. Ουσιαστικά πάνω στη βίδα τοποθετείται μία εξειδικευμένη κατασκευή (στεφάνη , γέφυρα, οδοντοστοιχία) που δεν έχει καμία ομοιότητα με τις συμβατικές θήκες και γέφυρες που φτιάχνουμε καθημερινώς στο ιατρείο.

 

 

 

Ενημερωθείτε σωστά για το οδοντικό εμφύτευμα ! Το οδοντικό εμφύτευμα ήρθε για να αντικατασήσει τα δόντια που λείπουν και αυτά που δε δύναται να σωθούν. Είναι ακόμα μια λύση που έχουμε μαζί με τις γέφυρες και την κινητή προσθετική προκειμένου να αποκαταστήσουμε την αισθητική και τη λειτουργικότητα του χαμόγελού σας.

 

Πώς τοποθετείται ένα εμφύτευμα ;
Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ασφαλής και γίνεται κάτω απο τοπική αναισθησία. Αρκετές φορές είναι πιο γρήγορη και πιο ανώδυνη από άλλες κλασσικές οδοντιατρικές πράξεις.

Το οδοντιατρικό εμφύτευμα (βίδα) τοποθετείται στη γνάθο με τα ούλα της περιοχής να το καλύπτουν . Στη συνέχεια η περιοχη αφήνεται 3 με 4 μήνες για επούλωση και ενσωμάτωση ενώ ο ασθενής φέρει κάποια προσωρινή κατασκευή που θα φτιαχτεί στο ιατρείο.Μετά την πάροδο της περιόδου το εμφύτευμα αποκαλύπτεται και αρχίζει η κατασκευή της προσθετική εργασίας .

τα δύο στάδια της θεραπείας

Πόσο κρατάει ένα εμφύτευμα;

Με τη σωστή τοποθέτηση ενός αξιόπιστου εμφυτεύματος , τη σωστή συντήρηση από πλευράς ασθενούς αλλά και τους καθιερωμένους τακτικούς ελέγχους και καθαρισμούς στο ιατρείο , ο ασθενής μπορεί να διατηρήσει το εμφύτευμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μελέτες έχουν δείξει πάνω από 95% επιτυχία ακόμα και μετά απο 30 χρόνια χρήσης.Ωστόσο τα εμφυτεύματα χρειάζονται φροντίδα , προσοχή και περιποιήση όπως τα φυσικά δόντια !

Το κάπνισμα καθώς και η άσκηση υπερβολικής πίεσης (τρίξιμο, σφίξιμο δοντιών) αποτελούν παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτυχία και πρέπει να αποφεύγονται ή έστω να ελέγχονται.

 

Πόσα εμφυτεύματα χρειάζομαι ;

Λανθασμένα , πολλοί σκέφτονται πως πρέπει να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα για κάθε δόντι που λείπει. Η ιστορία έδειξε πως αυτή η τεχνική της περισσότερες φορές οδηγεί σε αποτυχία.Ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός και ο αριθμός των εμφυτευμάτων εξαρτάται μόνο από τον ασθενή και την κατάσταση των δοντιών του. Βασικός κανόνας δεν υπάρχει . Γιαυτό το λόγο πριν την τοποθέτηση εμφυτέυματος προηγείται ένα διαγνωστικό ραντεβού όπου εξηγούνται τα πάντα στον ασθενή και δύναται να ζητηθούν διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις (OPG , dental scan , cbct) αν θεωρηθούν αναγκαίες.

 

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα εμφύτευμα σε περίπτωση που δεν έχω ΚΑΘΟΛΟΥ δόντια ;supported-dentures1

Τα εμφυτεύματα δίνουν μεγάλη ασφάλεια και στήριξη σε άτομα που φέρουν ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) τόσο στην άνω όσο και την κάτω γνάθο. Με την απλή τοποθέτηση 2 – 4 εμφυτευμάτων και την παραλλαγή της ήδη υπάρχουσας οδοντοστοιχίας ή την κατασκευή νέας δημιουργείται η λεγόμενη επένθετη οδοντοστοιχία που παρουσιάζει εξαιρετική σταθερότητα προσφέροντας τρομερή αυτοπεποίθηση στους ασθενείς μας.

Η οδοντοστοιχία πια ”κουμπώνει” στα εμφυτεύματα.
Επιπλέον υπάρχει και η δυνατότητα θεραπείας μιας ολικής νωδότητας και με ακίνητη εργασία (γέφυρα). Σε αυτή την περίπτωση όπως είναι λογικό θα χρειαστεί μεγαλύτερος αριθμός εμφυτευμάτων και εξειδικευμένη σχεδίαση.

 

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη εμφυτευμάτων με διαφορετικά κόστη και ανάλογης ποιότητας.Ο ασθενής οφείλει να ξέρει τι τοποθετείται στο στόμα του και τί ποιότητας και προέλευσης είναι όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Στο ιατρείο μας όπως και στις άλλες καθημερινές οδοντιατρικές πράξεις χρησιμοποιούνται αποκλειστικά υλικά που προέρχονται ΜΟΝΟ από καταξιωμένες οδοντιατρικές εταιρείες με εξαιρετική ποιότητα.